30 september 2021 | Bedrijfsbezoek: Maaisels voor bodemverbetering (=VOL)

Bedrijfsbezoek | Maaisels voor bodemverbetering (=vol)

Het Netwerk Goed Boeren nodigt u van harte uit om weer bij een collega op het erf te kijken. Meld u nu aan voor onze excursie over het gebruik van maaisels voor bodemverbetering.

Datum: 30 september | Tijd: 13:30-15:30 uur

Maaisels uit natuurgebieden, bermen en watergangen kunnen op verschillende manieren ingezet worden op het bedrijf. Zowel vers als verwerkt tot compost of bokashi kan het bijdragen aan bodemverbetering door het toevoegen van organische stof en mineralen.

AANMELDEN BEDRIJFSBEZOEK (=VOL)

Peter Oomen runt samen met zijn twee zoons een biologisch vleesveebedrijf in Oirschot. De koeien grazen in het 1000 hectare grootte natuurgebied de Kampina. Rondom het gebied liggen ook hooilanden en natuurakkers waar voer voor de winter geteeld wordt. De maaisels die ongeschikt zijn als voer worden gebruikt voor strooisel in de stal, of om te verwerken tot bokashi. Tijdens deze verwerking wordt het materiaal gefermenteerd, waardoor veel organisch materiaal behouden blijft. De bokashi is uitermate geschikt om het bodemleven te voeden en daarmee de bodemkwaliteit te verbeteren.

Tijdens een rondleiding over het bedrijf worden ervaringen gedeeld en zal ook ruimte zijn om uitdagingen te bespreken rondom het aanvoeren van maaisels en het maken van bokashi.

Praktische informatie

Wanneer?
30 september van 13:30-15:30 uur. Inloop met koffie/thee vanaf 13:15 uur.

Waar?
Hedingsesteeg 2, 5688LR, Oirschot.

Voor wie?
Collega-boeren en bedrijfsopvolgers met interesse in natuurinclusieve landbouw en duurzame teeltmethodes. Evenals docenten van agrarische opleidingen. Deelname is gratis, maximaal 20 deelnemers.

Meer informatie
Doe goede schoenen of laarzen aan (geen bedrijfskleding). Vervoer is op eigen gelegenheid. Kijk voor meer informatie over maaisels en bokashi op:

Coronamaatregelen
We houden ons aan de coronamaatregelen. Wij vragen iedereen om hier bewust mee om te gaan, geen handen schudden en 1,5 meter afstand bewaren.

Wil je lid worden van het netwerk? Of wil je meer weten over het bedrijfsbezoek? Neem contact op met Merijn van den Hout.