5 aug: Bedrijfsbezoek: Veldbonenteelt als alternatieve eiwitbron veevoer

Bedrijfsbezoek | Veldbonenteelt als alternatieve eiwitbron veevoer

Het Netwerk Goed Boeren nodigt je van harte uit om weer bij een collega op het erf te kijken. Ditmaal een bezoek in de melkveesector met als thema ‘Veldbonenteelt als alternatieve eiwitbron voor veevoer’.

5 aug 2024 | 13:00 tot 15:00 uur | gratis deelname | max. 25 deelnemers 

AANMELDEN BEDRIJFSBEZOEK

Tijdens het bedrijfsbezoek van maandag 5 augustus gaan we langs bij melkveebedrijf De Waaistap van Noortje Krol en Nico Miedema uit Heeswijk-Dinther. Noortje en Nico hebben 250 melkkoeien met bijbehorend jongvee en 154 hectare grond. Sinds vorig jaar telen zij veldbonen om deze als veevoer te gebruiken.

Mengteelt veldbonen en tarwe

Steeds meer melkveehouders zoeken naar alternatieven voor gangbaar en geïmporteerd krachtvoer. Veldbonen kunnen een interessante krachtvoervervanger van eigen land zijn, zien ook Noortje en Nico. Op 8,5 hectare van hun land verbouwen Noortje en Nico veldbonen en tarwe in een mengteelt. Het eerste teeltjaar was positief, de opbrengst was 6,8 ton.

Noortje vertelt: “Het is goed te combineren in het rantsoen, maar je moet er bij de teelt bovenop zitten. We hadden een goede loonwerker die dat voor ons deed waardoor we uiteindelijk minimale kwaliteitsderving hadden.”

Aandachtspunten veldbonenteelt

Tijdens het bedrijfsbezoek neemt Noortje ons, als het weer het toelaat, mee in het veldbonenveld. Ze vertelt ons over de veldbonenteelt en de aandachtspunten waar ze bij De Waaistap tegenaan zijn gelopen, zoals de schimmel- en bladluisgevoeligheid, een goede maalinstallatie en de wijze van inkuilen.

Ben je op zoek naar lokale eiwitbronnen voor energierijk ruwvoeder? Of ben je gewoon benieuwd naar deze nieuwe teeltvorm? Ga dan vooral mee langs bij Noortje en Nico op De Waaistap op 5 augustus in Heeswijk-Dinther!

Praktische informatie

Datum: maandag 5 augustus 2024

Tijd: 13:00-15:00 uur (inloop vanaf 12:45 uur).

Adres: Liniedijk 1, Heeswijk-Dinther
LET OP: Na aanmelding ontvang je kort voor het bedrijfsbezoek per e-mail de locatie waar we starten. Het perceel waar de mengteelt met veldbonen plaatsvindt is namelijk 3 km vanaf de boerderij De Waaistap en afhankelijk van de weersomstandigheden starten we op de boerderij of op het veldbonenperceel.

Aanmelden

Deelname is gratis, het maximum aantal deelnemers is25. 

Voor wie?

Collega-boeren en bedrijfsopvolgers met interesse in natuurinclusieve landbouw en duurzame teeltmethodes. Evenals docenten en studenten van agrarische opleidingen.

Meer informatie

Doe goede schoenen of laarzen aan (geen bedrijfskleding). Vervoer is op eigen gelegenheid.

Wil je lid worden van het netwerk? Of wil je meer weten over het bedrijfsbezoek?