Bedrijfsbezoek: Maaisels voor bodemverbetering

Nieuws | Thema: Bedrijfsbezoek

1 oktober 2021

Bedrijfsbezoek: Maaisels voor bodemverbetering

Het Netwerk Goed Boeren nodigde in september weer collega-boeren uit om bij een collega op het erf te kijken. Deze keer was het thema: het gebruik van maaisels voor bodemverbetering.

Maaisels uit natuurgebieden, bermen en watergangen kunnen op verschillende manieren ingezet worden op het bedrijf. Zowel vers als verwerkt tot compost of bokashi kan het bijdragen aan bodemverbetering door het toevoegen van organische stof en mineralen.

Bodemkwaliteit verbeteren met bokashi

Peter Oomen runt samen met zijn twee zoons een biologisch vleesveebedrijf in Oirschot (bekijk presentatie). De koeien grazen in het 1000 hectare grootte natuurgebied de Kampina. Rondom het gebied liggen ook hooilanden en natuurakkers waar voer voor de winter geteeld wordt. De maaisels die ongeschikt zijn als voer worden gebruikt voor strooisel in de stal, of om te verwerken tot bokashi.

Tijdens deze verwerking wordt het materiaal gefermenteerd, waardoor veel organisch materiaal behouden blijft. De bokashi is uitermate geschikt om het bodemleven te voeden en daarmee de bodemkwaliteit te verbeteren.

Ervaringen delen

Tijdens een rondleiding over het bedrijf werden ervaringen gedeeld en was er ook ruimte om uitdagingen te bespreken rondom het aanvoeren van maaisels en het maken van bokashi.

Kijk voor meer informatie over maaisels en bokashi op:

Tags:

Blijf op de hoogte van het
Netwerk Goed Boeren!