Bedrijfsbezoek: Recreatie en camping als extra verdienmodel

Nieuws | Thema: Bedrijfsbezoek

30 november 2022

Bedrijfsbezoek: Recreatie en camping als extra verdienmodel

Goed Boeren-leden Janine en Paul den Dunnen-Keller runnen naast hun biologisch en natuurinclusief gemengd bedrijf óók een biologische camping. Het Netwerk Goed Boeren was op 27 september bij hen te gast voor een bedrijfsbezoek.

Janine en Paul zijn een van inspiratiebedrijven van de Provincie Noord-Brabant. Met hun bedrijven BIO in de Polder en Groene Camping in de Polder laten ze zien hoe je natuurinclusieve landbouw kan combineren met een extra verdienmodel.

Biologische camping

Bijzonder aan dit bedrijf is dat de camping óók biologisch is. Wat maakt nu dat niet alleen het agrarisch bedrijf biologisch is, maar de camping ook? Zo is bijvoorbeeld het grasbeheer op een biologische camping zonder kunstmest en pesticiden, net als bij een boerenbedrijf.

Janine en Paul gaan echter verder dan het verplichte en streven ernaar zoveel mogelijk van het campingbeheer biologisch te doen. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld aan de verse broodjes. Daarnaast heeft het feit dat de boerderij biologisch is ook tot een andere type gasten geleid. Dit betekent dat mensen misschien toch specifiek op zoek zijn naar een biologische plaats om te recreëren.

Waardevolle en toekomstbestendige toevoeging

Voor de deelnemers aan het bedrijfsbezoek waren vooral de ervaringen van Paul en Janine met hun camping heel waardevol. Wat betekent het nu om een camping naast een agrarisch bedrijf te hebben? Op de piek-arbeidsdagen van de camping moet je er nu eenmaal niet van uit gaan dat je nog veel boeren-werk gedaan krijgt. Daarnaast moet het bij je passen om mensen te ontvangen en op het erf te hebben: als bedrijf, maar zeker ook als persoon.

Janines advies? “Als je het alleen voor de euro’s doet, moet je het niet doen.” Je moet het ontwikkelen van recreatie of een camping als een waardevolle en toekomstbestendige toevoeging aan het bedrijf zien, waarbij je gemotiveerd bent de vereiste investeringen en tijd erin te steken. Bij de familie den Dunnen-Keller zit dat wel goed.

En het leuke is, ‘Boer Paul’ is razend populair bij de kinderen op de camping.

Ontwikkelingen in recreatie

Adviseur Mariska van Koulil.

Te gast was ook adviseur Mariska van Koulil, mede gespecialiseerd in recreatie op het agrarisch bedrijf. Mariska heeft samen met de ouders van Janine jaren geleden de eerste ontwikkelingen in de richting van recreatie op het bedrijf uitgetekend.

Vanuit haar kennis als adviseur lichtte ze de ontwikkelingen op het gebied van deze tak van de multifunctionele landbouw toe. Wat zijn nu de trends rondom zaken als gezondheid en duurzaamheid? Wat voor veranderingen zie je in de sector op het gebied van luxe, comfort en voorzieningen? De Nederlandse vakantieganger, ook zij die bij de boer gaan slapen, is tenslotte behoorlijk veranderd de laatste jaren. Hoe je je als bedrijf hierin neerzet is natuurlijk ook erg belangrijk voor de doelgroep die je aanspreekt en de beleving die je biedt.

Ontdek meer

Lijkt het je nu ook waardevol of interessant om meer te leren over bedrijfsontwikkeling of bedrijfsvoering op een natuurinclusief agrarisch bedrijf? Sluit dan ook aan bij het volgende bedrijfsbezoek van het Netwerk Goed Boeren of bezoek de verschillende excursies en activiteiten van de Inspiratiebedrijven van de provincie Noord-Brabant.

Tags:

Blijf op de hoogte van het
Netwerk Goed Boeren!