Onze boeren: Kaasboerderij ’t Bosch

Nieuws | Thema: Onze boeren

4 december 2019

Onze boeren | Kaasboerderij ’t Bosch

Het Netwerk Goed Boeren organiseerde een werkbezoek voor Statenleden op 18 oktober 2019. Tijdens deze dag werden er twee agrarische bedrijven bezocht die werken aan natuurinclusieve landbouw. Kaasboerderij ’t Bosch is een van deze bedrijven. Benieuwd naar het andere bedrijf? Klik hier!

Erik en Lisette van Oosterhout hebben een melkveebedrijf met 95 koeien in Made. Zoveel mogelijk van het veevoer wordt op het eigen bedrijf geteeld. Kaasboerderij ’t Bosch heeft vele jaren ervaring met de teelt van soja. Een deel van de melk wordt verwerkt tot boerenkaas die via de boerderijwinkel verkocht wordt.

Kaasboerderij ’t Bosch

Bij aankomst op de boerderij in Made vallen de koeien meteen op. De kudde staat rustig in het weiland tegenover de stal te grazen. Wat opvalt zijn de bijzondere witte ruggen van de koeien. Erik en Lisette vertellen vol trost over hun Witrikkoeien. De Witrik is een Oudhollands koeienras dat langzaam aan het verdwijnen was, maar nu door meerdere boeren in stand wordt gehouden.

Bij binnenkomst in de stal is deze bijzondere tekening goed van dichtbij te zien. Een melkkoe staat in een hok samen met haar pasgeboren kalfje, beide hebben een witte rug. Een mooi resultaat, want het valt niet altijd mee om de juiste kruisingen te maken. “Soms heeft een nieuw kalf niet de witte rugtekening en soms worden zelfs volledig witte dieren geboren”, vertelt Lisette. Door gerichte fokkerij en samenwerking met andere partijen houden zij dit ras in stand voor toekomstige generaties.

Zelfgeteelde soja

Voor de koe ligt een hoopje met voer, een mix van diverse voersoorten samengesteld voor een optimale melkproductie. Hierin zijn ook de eigen gekweekte sojabonen te herkennen, een speerpunt van het melkveebedrijf.

Het basisrantsoen voor de melkkoeien bestaat uit ruwvoer; gras en maïs. Een deel van het voer bestaat uit krachtvoer, vooral granen en soja, voor meer geconcentreerde energie. Erik legt uit: “Een koe kan maar een bepaalde hoeveelheid ruwvoer op, dan is de maag vol. Om toch genoeg energie binnen te krijgen voor een goede melkproductie wordt een deel krachtvoer gegeven. Het krachtvoer is als het toetje na de maaltijd, daar is altijd nog wel een plekje voor over.” De eigen geteelde sojabonen geven veel energie en hoogwaardige eiwitten voor een goede melkproductie. Het is een echte krachtbom voor de melkkoe.

Duurzame soja

Erik vertelt tijdens de lunch met passie over zijn ervaringen met de sojateelt. Om de kringloop van voer en mest zo goed mogelijk te sluiten, moet er zoveel mogelijk voer van het eigen bedrijf komen. Bij de meeste bedrijven wordt het krachtvoer van de koeien van buiten het bedrijf aangekocht waardoor er geen gesloten kringloop is.

Aan geïmporteerde soja kleeft soms een slechte naam vanwege de grootschaligheid en de methodes waarmee het in het buitenland wordt geteeld. Door het zelf in Nederland te telen, kan de garantie worden gegeven dat het om een duurzaam product gaat. De sojaplant heeft geen kunstmest nodig en geeft een eiwitrijk product voor het melkvee. Bovendien zijn deze sojaplanten geheel vrij van gen-techniek, wat over buitenlandse soja niet altijd gezegd kan worden. De klanten in de winkel vinden dat ook belangrijk.

Kaasmakerij

De klanten van Erik en Lisette zoeken bewust naar producten die op een duurzamere manier zijn geproduceerd. Die producten – de kazen – liggen opgeslagen in de kelder. Hier is het klimaat optimaal voor een goede afrijping en dat is belangrijk voor een goede smaak. Er worden verschillende bijzondere kazen gemaakt, zoals kaas met verse kruiden uit het nabij gelegen Nationaal Park de Biesbosch. Ook is er een kaas met stukjes puntpaprika. Bij een lokale teler worden hiervoor kromme paprika’s opgehaald die niet geschikt zijn voor verkoop aan de supermarkt. Door deze restpartijen in de kaas te verwerken wordt voedselverspilling tegengegaan en ontstaat tegelijkertijd een bijzonder product.

Het bezoek wordt afgesloten met een lekker blokje Goudse boerenkaas. Een echt Hollands product dat dankzij de lokale productie van het voer ook echt volledig Hollands is.

Tags:

Blijf op de hoogte van het
Netwerk Goed Boeren!