Excursies en bijeenkomsten

Het netwerk Goed Boeren organiseert verschillende excursies en bedrijfsbezoeken. Wij nodigen boeren en bedrijfsopvolgers met interesse in natuurinclusieve landbouw uit om bij een collega op het erf te kijken. Meld je nu aan voor onze volgende excursie.

21 november 2019: Excursie niet-kerende grondbewerking

Bekijk de uitnodiging
Locatie: Akkerbouwbedrijf Otte-Burgers in Hooge Zwaluwe

De bodem is de basis van de landbouw. Wil je als boer duurzaam voedsel verbouwen, dan is een gezonde bodem van belang. Het stoppen met ploegen en alleen nog toepassen van niet- kerende grondbewerkingen (NKG) kan hierbij helpen. Zo ontstaat er een veerkrachtig systeem door versterking van zowel de teelttechnische als de natuurlijke aspecten van de bodem.

Akkerbouwers Leen en Jasper Otte verbouwen aardappelen, tarwe, bieten en uien. Dat doen ze al 7 jaar volgens het NKG-teeltsysteem en hebben sindsdien een aanzienlijke verbetering van de bodem opgemerkt. Tijdens het bedrijfsbezoek zullen zij hun visie op een gezonde bodem toelichten en laten zien wat er bij een omschakeling komt kijken.

Gastspreker Sander Bernaerts van adviesbureau Naturim zal de voordelen en mogelijkheden van NKG toelichten. Hij is specialist op het gebied van NKG-teeltsystemen en begeleidt diverse boeren in het opzetten en uitvoeren van een robuuste en natuurinclusieve bedrijfsvoering.

Aanmelden
Stuur een mail naar info@goedboeren.nl onder vermelding van: naam en soort bedrijf.

 

Eerdere bijeenkomsten

  • 21 maart 2019 Excursie Natuur- en landschapselementen bij de Hillekenshoeve (Etten-Leur).
  • 3 april 2019 Symposium ‘natuurinclusieve landbouw in Brabant’. Lees het verslag.
  • 23 mei 2019 Excursie Kruidenrijk grasland en korte ketens (Udenhout).
  • 15 juni 2019 Excursie Statenleden: werkbezoek aan de Beukentuin (Hoogeloon) en Bioboerderij ’t Schop (Hilvarenbeek). Bekijk de uitnodiging.
  • 4 juli 2019 Excursie Sluiten van kringlopen: eigen sojateelt bij Kaasboerderij 't Bosch (Made).

Bij het derde bedrijfsbezoek gaan we langs bij Erik van Oosterhout van kaasboerderij ’t Bosch in Made. Erik is melkveehouder en teelt al zo’n tien jaar zelf soja. Daarmee sluit hij de kringloop (grotendeels) op eigen bedrijf. Bekijk de uitnodiging.

  • 19 september 2019: Excursie Akker-, bloemen- en patrijzenranden (FAB-randen), Lage Zwaluwe

Akkerranden en bloemenranden vergroten de biodiversiteit op het agrarisch bedrijf. Wanneer planten en dieren nuttig kunnen zijn voor de teelt van landbouwgewassen, dan wordt dit ook wel Functionele AgroBiodiversiteit (FAB) genoemd. FAB-randen dragen bijvoorbeeld bij aan bestuiving en natuurlijke plaagbeheersing. Bekijk de uitnodiging.

All Rights Reserved